Su Yumuşatma Reçine
Evlerimize gelen ve musluklardan akan sularda çözünmüş halde çeşitli mineraller bulunur. Özellikle magnezyum ve kalsiyum iyonları suyun sertliğini artırmakta olup sabunun köpürmesini zorlaştırmakta, sıcak suyun geçtiği borularda, elektrikli su ısıtıcılarında, termosifon kazanlarında, çaydanlıklarda kireçlenmeye yani taş bağlanmasına sebep olacaktır. Kireçlenme enerji tüketimini artırmakta, aletlerin ömrünün azaltmakta, ekonomik olarak zarar vermektedir.
Sert sular
Suların sertliği ya geçici ya da kalıcıdır. Geçici sertlikte, sular kaynatıldığında kalsiyum karbonat ile magnezyum bikarbonat çökelmekte ve sertlik gitmektedir. Kalıcı olan sertlik kaynatma yoluyla giderilememektedir. Buna neden olanlar sudaki sülfat tuzlarıdır.
Reçine ile su yumuşatma
Bugün piyasadaki su arıtma cihazlarıyla daha kaliteli, ihtiyaca uygun saf ve yumuşatılmış sular elde edilebilmektedir. Suların yumuşatılmasında kullanılan çeşitli yöntemlerden bir tanesi iyon değişimi yöntemidir. Bu yöntem reçine (Permolit) yöntemi olarak da bilinmektedir.
Sanayide çok tutulan reçine yönteminde iyonları tutan anyonik ve katyonik reçineler kullanılmaktadır. Zeolit adı verilen reçinelerin anyonik olanları anyon yüklü olan metal tuzlarını, katyonik reçineler ise katyon yüklü metal tuzlarını tutmakta, tuzların tutulması da suyun yumuşamasıyla sonuçlanmaktadır.
Reçine kullanılan su arıtıcı cihazlara içme suyu kullanılan her yerde, tekstilde boyahanelerde, meşrubat sektöründe, makine ve metal endüstrisinde, ilaç sektörlerinde, enerji santrallerinde daha çok gerek duyulmaktadır.